پيامبر پس از نزول آيه چه كرد؟

پيامبر پس از نزول آيه چه كرد؟
حديث كساء در كتب معتبر مكتب خلفا و مكتب اهل بيت(ع)- 10

در مجمع الزوائد، از ابى برزه44 نقل شده كه مى‏گويند: هفده ماه45 همراه رسول خدا نماز خواندم، هنگام خروج براى نماز به در خانه فاطمه عليهاالسلاممى‏آمد و مى‏فرمود: الصلاة عليكم «إنّما يُريدُ اللّه‏ُ لِيُذْهِبَ عَنْكُم الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُم تَطْهِيراً».46
و در تفسير سيوطى از ابن عباس آمده كه: من شاهد بودم كه رسول خدا، نه ماه تمام هر روز به وقت هر نمازى به در خانه على بن ابى طالب مى‏آمد و مى‏فرمود: درود و رحمت و بركات خدا بر شما اهل بيت گرامى باد! «إنّما يُريدُ اللّه‏ُ لِيُذْهِبَ عَنْكُم الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُم تَطْهِيراً». و اين عمل را پيامبر هر روز پنج بار تكرار مى‏كرد.47
و صحيح ترمذى، مسند احمد، مسند طيالسى، مستدرك الصحيحين، اسد الغابه و تفسيرهاى طبرى، ابن كثير، و سيوطى، از انس بن مالك48 نقل كنند كه ـ نقل حديث از ترمذى است ـ : پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، شش ماه هر روز هنگام نماز از در خانه فاطمه عليهاالسلام مى‏گذشت و مى‏فرمود: نماز اى اهل بيت من و آيه تطهير را تلاوت مى‏فرمود.49.
و استيعاب، اسد الغابه، مجمع الزوائد، مشكل الاثار و تفسيرهاى طبرى، ابن كثير و سيوطى از ابى الحمراء50 نقل كنند كه ـ نقل حديث از سيوطى است ـ : من هشت ماه را به ياد دارم كه رسول خدا هر بار كه نماز صبح مى‏رفت به در خانه فاطمه عليهاالسلام مى‏آمد و دست‏هاى خود را به دو طرف درب مى‏گذاشت و مى ‏فرمود:
الصلاة، الصلاة،«إنّما يُريدُ اللّه‏ُ لِيُذْهِبَ عَنْكُم الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُم تَطْهِيراً».
و در روايت‏هاى ديگر: شش ماه، هفت ماه، هشت ماه، نه ماه، نقل شده است كه پيامبر خدا چنين عمل مى‏كرد.
و در مجمع الزوائد و تفسير سيوطى از ابو سعيد خدرى با اختلافى در الفاظ نقل شده كه: پيامبر خدا، چهل روز صبح‏ها به در خانه فاطمه عليهاالسلاممى‏آمد و مى‏فرمود: درود و رحمت و بركات خدا بر شما اى اهل بيت رسول خدا. نماز (به پاى داريد) خداى شما را رحمت كند كه هر آينه خدا خواسته تا پليدى از شما دور باشد و پاك و پاكيزه گرديد. من (كه پيامبر خدايم) با آن كه با شما در جنگ شود، دشمنم و با آن كه از در سلم و اطاعت شما درآيند دوستم52.
44. ابو برزه اسلمى را در شمار صحابه رسول خدا مى‏دانند كه در سال 60 يا 64 در كوفه درگذشت. اسد الغابة ج5/146.
45. هفده ماه كه در اين روايت آمده، شايد از اشتباه نويسندگان باشد اما صحيح، همان هفت ماه است.
46. مجمع الزوائد ج9/169.
47. تفسير الدر المنثور ج5/199.
48. انس فرزند مالك انصارى خزرجى. روايت كند كه من ده سال خدمت پيغمبر كردم. و به سال بعد از نود در بصره درگذشت.
49. مستدرك الصحيحين ج3/158، صاحب مستدرك گويد: اين حديث به شرط نقل مسلم صحيح است ولى آن را نقل نكرده است، ولى آن را نقل نكرده‏اند، اسد الغابه ج5/521، مسند احمد ج3/258، تفسير طبرى ج22/5، ابن كثير ج3/483، الدر المنثور ج5/199، مسند طيالسى ج8/274 و مدت عمل رسول را يك ماه نقل كرده است، صحيح ترمذى در تفسير آيه سوره احزاب ج12/85 و همچنين به چاپ اول ج7/103 كنز العمال مراجعه كنيد.
50. ابى الحمراء، آزاد شده رسول خداست، گفته شده نامش هلال فرزند حارث است و باز گفته‏اند: هلال فرزند ظفر است. اسد الغابة ج174.
51. در استيعاب روايات ابى الحمراء ج2/598 و در تفسير طبرى و ابن كثير و سيوطى در تفسير همين آيه آمده است. شرح حال او در استيعاب ج5/637 و در اسد الغابة 5/174 و مجمع الزوائد9/121 و 168 و مشكل الاثار /338.
52. مجمع الزوائد9/169، تفسير سيوطى5/199.
منبع : حديث كساء در كتب معتبر مكتب خلفا و مكتب اهل بيت(ع)
نویسنده: علامه سيد مرتضى عسكرى - مترجم: على اسلامى

توسط RSS یا ایمیل مطالب جدید را دریافت کنید. ایمیل:

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه کردن