نگاهی کوتاه بر زندگی نامه سید رضی (قدس سره)

seyed-razi

ولادت

ابو الحسن، محمد بن حسین بن موسى موسوى بغدادى، معروف به سید رضى در سال 359 هـ.ق در شهر بغداد به دنیا آمد. او از خانواده اى شریف و اصیل و از نسل ائمه معصومین علیهم السلام است.نسب او از طرف پدر به امام موسى کاظم (علیه السلام) واز طرف مادر به امام زین العابدین (علیه السلام) مى رسد.

پدرش ابو احمد حسین، ملقب به طاهر و ذوالمنقبتین است که از شخصیت هاى برجسته و مورد توجه حکومت بوده. او بزرگ سادات و مسئول رسیدگى به شکایات مردم و امیر حج بود.

مادرش فاطمه دختر ابو محمد، حسین بن احمد بن محمد ناصر کبیر، زنى دانشمند و با تقوا بود وشیخ مفید کتاب "أحکام النساء" را به درخواست ایشان به نگارش درآوردند.

تحصیلات :

شبى شیخ مفید فاطمه زهرا (سلام الله علیها) را در خواب دید که دست امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) را در حالى که دو کودک خردسال هستند گرفته و نزد او آورد و فرمود: "اى شیخ به این دو کودک من علم فقه بیاموز".شیخ مفید پس از بیدار شدن، از این خواب خود شگفت زده شد. صبح همان روز مادر سید رضى و سید مرتضى دست دو کودک خود را گرفته و نزد او آورده و گفت: "اى شیخ به این دو کودک من علم فقه بیاموز".شیخ مفید از این حادثه منقلب و گریان گشت و خواب خود را براى آنان تعریف کرده و مسئولیت تربیت و تعلیم این دو سید بزرگوار را عهده دار گردید.

سید رضى شخصیتى اندیشمند و داراى قدرت هوش و درکى بالا بود. او مدرسه اى در شهر بغداد تأسیس کرد و به تربیت شاگردانى در علوم اسلامى پرداخت. کتابخانه بزرگى نیز براى استفاده شاگردان خود در آن مدرسه برپا نمود.

در سال 388 هـ.ق بهاء الدولة او را به جانشینى خود برگزیده و لباس هاى فاخرى به او هدیه داده و او را به مقام ریاست سادات و مسئول رسیدگى به شکایات مردم و امارت حج منصوب نمود. در سال 397 هـ.ق نیز از طرف بهاء الملک همین مقام به او داده شد. در سال 388 هـ.ق از طرف بهاء الدولة ملقب به "شریف جلیل" ودر سال 398 هـ.ق ملقب به "ذو المنقبتین" گردید ودر همان سال از طرف بهاء الدولة ملقب به "رضى ذو الحَسَبین" گشت. در سال 401 هـ.ق نیز از طرف قوام الدین ملقب به "شریف أجلّ" شد.

 

اساتید

از اساتید سید رضى مى توان به این شخصیت ها اشاره کرد:

1ـ شیخ مفید، محمد بن محمد بن نعمان

2ـ ابو بکر، محمد بن موسى خوارزمى

3ـ ابو الحسن، على بن عیسى ربعى

4ـ ابو الفتح، عثمان بن جنى موصلى

5ـ ابو سعید، حسن بن عبد الله سیرافى

 

تألیفات

سید رضى داراى تألیفاتى ارزشمند است مانند:

1ـ نهج البلاغه ، که جمع آورى و تدوین آن بوسیله ایشان صورت گرفته است

2ـ خصائص الأئمه (علیهم السلام)

3ـ تلخیص البیان عن مجاز القرآن

4ـ المجازات النبویه

5ـ حقایق التأویل فى متشابه التنزیل

 

وفات

سرانجام پس از عمرى خدمت به جهان اسلام و تشیع، سید رضى در سن 47 سالگى و در سال 406 هـ.ق در شهر بغداد دیده از این جهان فرو بست و در کاظمین، در کنار قبر امام موسى کاظم و امام جواد (علیهماالسلام) دفن شد

 

منابع

•           قصص العلماء،‌ ص 411 - 413

•           پایگاه اسلامی الشیعه

 

توسط RSS یا ایمیل مطالب جدید را دریافت کنید. ایمیل:

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه کردن