دعا معراج مومنین و راه زندگی - 36
امام صادقعليه السلام فرموده است:
"لا يزال الدعاء محجوباً عن السماء حتى يصلّى على محمّد وآل محمّد".
بحار الانوار، ج90، ص315
"دعا، پيوسته از آسمان محجوب است، مگر آنكه بر محمّد و آل او درودفرستاده شود."
رابطه انسان با خدا، رابطه برده با ارباب، آفريده با آفريدگار و فقير فانى بازنده پا برجاست، امّا والاترين رابطه، رابطهاى است كه ميان پيامبر و خاندانمعصومش با خداوند بر قرار است، آنان بندگانى بودند كه به قلّه عبوديّتو بلندترين مرتبه فرمانبردارى از خدا رسيدند. ما آنگاه كه پيامبر را به ياد مىآوريمو بر او و خاندانش درود مىفرستيم، اين رابطه را در نظر مىگيريم تا از آن براى خودالگويى برگيريم و آن اينكه: سزاوار است كه رابطه ما با خدا چگونه باشد و اگر پيوندما بايد عبوديّت و اطاعت تام باشد، رابطه خدا با ما چگونه است؟ و اگر رابطه ما باخدا همچون رابطه پيامبر و امامان با اوست، آيا رابطه خدا با ما نيز همچونرابطهاى است كه با آنان دارد؟ اين است كه مىبينيم ما در همه نمازهاى خود برپيامبر و خاندان او درود مىفرستيم، زيرا هر كه در نمازش بر آنان درود نفرستد، بهعقيده بيشتر مذاهب اسلامى، نمازش باطل است.
درود فرستادن به اين معنى است كه اين رابطه را مورد دقّت قرار دهيم تا از آنالهام بگيريم.
زمانى كه بر محمّد و آل او درود مىفرستيم از يكسو صفت الوهيّت را به ايناعتبار كه درود، بر آنان از بالا، از سوى خدا، فرومىآيد نفى مىكنيم؛ و از سويىديگر درود بر محمّد و آل او به سه رابطه اشاره مىدارد:
1 - رابطه ما با اين برگزيدگان خجسته به اين اعتبار كه بر آنان درودمىفرستيم.
2 - رابطه خدا با آنان به اين اعتبار كه خداوند سبحان دعاى ما را در اينكه بهآنان فضيلت و مرتبه بلند عطا كند، مستجاب مىدارد.
3 - رابطه آنان با خدا به اين اعتبار كه آنان بنده و مورد اكرام هستند.
امّا در اينجا پرسشى پيش مىآيد: رابطه درود فرستادن بر پيغمبر و آلش بادعاها چيست؟ چرا دعا از درگاه خدا محجوب است، مگر زمانى كه انسان برپيامبر و خاندانش درود فرستد؟
پاسخ ايناست كه: كسى كه براى ديگران دعا مىكند، خدا دعايش را اجابتمىفرمايد و همانند آن را بدو مىدهد؛ در حديثى از امام صادقعليه السلام آمده است:
"دعاى پنهان مسلمان براى برادرش، رزق را به سوى خود او سوق مىدهدو بلا را از او مىگرداند و فرشته به او مىگويد: دو برابر آن براى تو باد!"
بحار الانوار، ج90، ص385
پس وقتى مىگوييم: "خدايا درود و سلام بفرست و مبارك بدار و مهربانىفرما و تفضّل كن بر محمّد و آل محمّد همانگونه كه درود فرستادى و مبارك داشتىوبخشودى و مهربانى كردى و تفضّل فرمودى بر ابراهيم و آل ابراهيم."، فرشتگانمىگويند: همانند آن براى تو باد! و درهاى آسمان در برابراين دعا باز مىشودووقتى درهاى آسمان براى دعاى خير گشوده شد دعاهاى ديگر نيز با آن بالامىرود و مستجاب مىگردد. اين است كه وقتى كسى مىخواهد دعايش مستجابشود بايد پيش از آن بر محمّد و آلش درود فرستد.
در حديثى از امام علىعليه السلام، پيوند و رابطه ميان درود فرستادن بر پيامبروآلش و استجابت دعا روشن مىشود، مىفرمايد:
"هرگاه حاجتى داشتى دعا را با درخواست درود بر پيامبر و آل او آغاز كنآنگاه حاجت خود را بخواه، زيرا خدا بزرگوارتر از آن است كه دو چيز از او خواستهشود آنگاه يكى را برآورد و ديگرى را باز دارد."
بحار الانوار، ج90، ص313
خداوند بى نياز بزرگوار وقتى دعاى تورا كه در خواست درود بر پيامبر آلاوست مستجاب مىكند، آن دعا را نيز كه براى نيازهاى خود مىخوانى مستجابمىكند، زيرا او بزرگوارتر از آن است كه دعايى را مستجاب كند و دعاى ديگر را رهاسازد.
منبع : دعا معراج مومنین و راه زندگی
نویسنده : آیت الله محمّدتقى المدرسى