عقائد اهل سنت پیرامون موضوع مهدویت به تفکیک مذاهب - ج-مهدویت از دیدگاه دانشمندان مالکی
همانند ديگرعالمان مذاهب اسلامي، علماي فرقه مالكي باور به ظهور و فرج امام مهدي عليه السلامرا يكي از اعتقادات خود دانسته و بر آن تأكيد ورزيده اند. اين واقعيت در نوشته ها وآثار آنان كاملاً مشهود و واضح است. در دوره هاي مختلف، تصريح بر اين عقيده در لابه لاي كتابها و نوشته هاي آنها ديده مي شود. اينك از باب نمونه به گزارشي از نوشتهها و گفته هاي برخي از دانشمندان برجسته اين فرقه پرداخته مي شود: 1-قرطبيمالكي (م 671 ه . ق) او كه از جمله عالمان و نويسندگان معروف و شناخته شده اهلسنت است، آثار علمي و مشهوري از خود بر جاي گذاشته كه مهم ترين آنها تفسير "الجامعلاحكام القرآن" است. وي در كتاب ديگرش با نام "التذكرة في احوال الموتي و امورالآخرة" ابواب و فصولي را به بحث در باره امام مهدي عليه السلام اختصاص داده و بابيان احاديث متعددي از منابع اهل سنت، اين موضوع را دنبال كرده و در توضيح برخي ازاين احاديث، مطالبي را در مورد امام مهدي عليه السلام بيان داشته است؛
(التذكرة في احوالالموتي و امور الآخرة، قرطبي، بيروت، دار ابن زيد، ج 2، ص 875 )
البتهنويسنده در تفسير آيه 33 سوره توبه، در كتاب تفسيرش، مضمون آن آيه را كه وعدهخداوند بر غلبه دين اسلام است، بنا بر قولي منطبق بر عصر و زمان امام مهدي عليهالسلام دانسته است.
( الجامعلاحكام القرآن، قرطبي، بيروت، دار الفكر، ج 4، ص 45)
2-ابن صباغ مالكي (م 855 ه . ق) وي كه از بزرگان فرقهمالكي در عصر و زمان خود بوده است، كتابي با نام "الفصول المهمة في معرفة احوالالائمةعليهم السلام" نگاشته كه انگيزه تأليف آن را بيان شرح حال و مقامات ائمهدوازده گانه عليهم السلام معرفي كرده است و اين نوشته را بنا بر درخواست برخي ازمعاصران خود به سامان رسانده است.
وي در فصل دوازدهم اين كتاب، شرح حال وخصوصيات امام مهدي عليه السلام را ذكر كرده و در آن، مباحث مختلف و احاديث گوناگونيدر باره امام مهدي عليه السلام آورده است. وعده رسول خداصلي الله عليه وآله به ظهورآن حضرت را مورد اثبات قرار داده و از نسب آن بزرگوار سخن گفته است. نكته قابلتوجه در نوشته هاي اين نويسنده آن است كه به مانند برخي ديگر از عالمان اهل سنت،معتقد به ولادت امام مهدي عليه السلام است و بر اين باور است كه آن حضرت اكنون زندهو در قيد حيات مي باشد.
3-محمد بن محمد بن الخطاب المالكي (م قرن دهم ه . ق) وي در پاسخ به پرسشي در باره معتقدان به ميّتي كه مدعي مهدويت بوده و نيزراجع به منكران مهدويت گفته است: "عقيده طايفه ياد شده، در باره آن ميّت در گذشتهكه او مهدي موعود است و بايد در آخر الزمان ظهور كند، باطل و پوچ است؛ به سبباحاديث صحيحه اي كه دلالت دارد بر وجود مهدي عليه السلام و خروج او و نيز حوادثي كهدر آستانه ظهور او اتفاق خواهد افتاد، همانند: ظهور سفياني، فرو رفتن وي و لشكرش درزمين منطقه بيداء، كسوف خورشيد در نيمه ماه رمضان و خسوف ماه در اول آن... و نيز بهسبب احاديثي كه دلالت دارند بر اينكه مهدي عليه السلام فرمانرواي زمين خواهد شد ودجال، در روزگار وي ظهور خواهد كرد و ديگر علاماتي كه هيچ كدام در دوره اين شخصمرده اي كه بدان اشاره شد، تحقق نيافته است."
4-شيخ محمد الصبان (م 1307 ه . ق) وي در كتاب "اسعاف الراغبين" فصلي را به بحث درباره امام مهدي عليه السلام،نسب ايشان و محل ظهور و نيز نشانه هاي خروج حضرت بيان داشته است. علاوه بر رواياتيكه در اين باره ذكر كرده، مطالب مختلفي در تأييد اين موضوع از بزرگاني چون محيالدين عربي و شعراني نقل مي كند. عربي در جمع بين رواياتي كه امام مهدي عليهالسلام را از نسل امام حسين عليه السلام دانسته و رواياتي كه آن حضرت را از نسلامام حسن عليه السلام مي داند، مطالب متنوعي را بيان داشته است.
( حاشيه مشارقالانوار، چاپ مصر، ص 114، به نقل از: الامام المهدي عليه السلام عند اهل السنة، ج 2، صص 28 – 40 )
5-محمد بنجعفر بن ادريس الكتاني المالكي (م 1345 ه . ق) در كتاب "نظم المتناثر من الحديثالمتواتر" كه در آن احاديث متواتر را جمع آوري كرده، روايات مربوط به امام مهديعليه السلام را از جمله آنها دانسته و با استناد به سخنان و گفته هاي دانشمندانمعروف و شناخته شده اهل سنت، بر تواتر اين احاديث پاي مي فشارد و معتقد است كه آمدنو ظهور امام مهدي عليه السلام بر اساس اين احاديث و نيز وعده هايي كه در آنها دادهشده است، از ضروريات و موارد حتمي مي باشد.
( نظم المتناثر من الحديث المتواتر، كتاني، چاپ فاس، ص 144 – 146 )
و آخر دعوانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ